Min dansklære, Marianne, fortalte at hun havde smagt den mest fantastiske jordskokke suppe – Hvilket har givet mig lyst til at dele min opskrift på jordskokke-suppe med jer : )
Start med, at skrælle dine jordskokker samt kartofler. Kartoflerne er til, at give suppen stivelse – Det får ikke den samme konsistens, hvis man undlader dem.
Skær jordskokker og kartofler i mindre stykker, kom det i en gryde og hæld vand over – Kun lige så rodfrugterne er dækket – Kom 1/2 grøntsagsbouillon i og kog det ca. 15 – 20 min, eller til de er møre.
Tag det af varmen. I gryden blender du det med med en stagblender i godt 3 min ca. Suppen skal være fin og glat. Kom derefter suppen tilbage på blusset og tilsæt 3 dl piskefløde. Kog suppen op under omrøring. Smag herefter suppen til med muskatnød, salt og peber.
Steg bacon sprødt på en pande, som drysses over suppen. Hak evt. lidt grønt, eksempelvis persille, som pynt.
Alle elsker rullepølse, er det ikke sådan? Vi har igennem noget tid nydt en “stegt rullepølse” fra en lokal slagter. Jeg synes denne smager bedre end den normale udgave, som jeg selvfølgelig stadig elsker.
Vi bestemte os for at prøve at lave en grillet rullepølse på en Weber Q3200 med rotesseri – Og resultatet blev fantastisk, ja har faktisk lige lavet en mere. 🙂
Det er faktisk rigtig enkelt at lave hjemmelavet rullepølse – Også er det altså noget kun billigere end dem man køber i supermarkedet, for ej at glemme smagen.
Som noget nyt har vi lavet en lille video af projektet, se den herunder 🙂
[youtube id=”2KPQ6G6UEuE” width=”620″ height=”360″]
Et skal bruge et svineslag til at lave rullepølsen ud af, det kan du bestille ved den lokale slagter – Husk at bestille et par dage i forvejen så de kan få det hjem til dig.
Jeg bedte om et uden alt for meget fedt på.
Start med at pakke slaget ud og puds det af hvis du synes der stadig er for meget fedt på – En rullepølse skal dog gerne indeholde lidt fedt synes jeg, men en del af det ryger heldigvis når vi griller den.
Når slaget er pudset af skal det have en ordentlig omgang salt, her brugte jeg blot fint salt – Kødet er meget ferskt først så derfor skal der faktisk salt på til du skammer dig, også lidt mere. 🙂
Slaget pakkes nu sammen og ligges i en pose i køleskabet i ca. 2 dage. Sørg for det er pakket godt ind da det smider lidt væske når det ligger og bliver saltet.
Efter to dage tages slaget ud af køleskabet og rulles ud igen. Nu skal det have en ORDENTLIG omgang groft salt – nærmest til kødet er helt dækket, herefter et ordentligt lag friskkværnet peber og sidst ca. 200 gram hakket løg.
Nu skal slaget snøres godt samme, start evt. med enderne for at holde mest muligt inde af vores dejlige fyld (Salt, peber & løg)
Herefter monteres den på rotisseriet og skal nu grilles indtil den har en kernetemperatur på 65 grader ca. Jeg griller det ved lidt under 200 grader.
(Det kan også sagtens grilles ved en noget lavere temperatur, så får du en mere “glaseret” overflade, dette er bestemt også lækkert!)
Herefter skal den køle af, kom den evt. i et par plastposer også i rullepølse presseren og ligge her natten over.
Hvis du er til fisk, skulle du tage at prøve denne spændende ret. Den er super frisk og lækker og med masser af smag.
Sæt ovnen på 200 g alm. ovn.
Laks og den røgede laks groft hakkes, og der tilsættes salt.
Æg, lidt peber og fløde piskes sammen i en skål, og tilsættes fiskefarsen til den har en luftig fars.
Rødtungefileterne lægges i en smurt bradepande, og der smøres et lag laksefars på. Fortsæt som var det en lasagne, til der ikke er flere rødtungefileter eller fiskefars tilbage. Fisken bages i ovnen i ca. 15 min. men vær opmærksom på at fisken ikke må blive tør.
Limesaucen lavede vi ved smelte smør i en lille gryde, dijonsennep blev tilsat og stegt i smørret. Piskefløde, limeblade, saften af limefrugt og kefir blev tilsat. Limesaucen simrede ved svag varme i ca. 15 min. Smag til med salt og peber.
Hvis du vil have den flotte gule farve kan du jo tilføje noget gurkemeje.
Tomaterne blev bagt i ovnen på 200 g alm. ovn i ca 10 min.
Som tilbehør lavede vi nogle fine lange tynde strimler ud af en courgette. Vi flækkede den først og fjernede kernerne med en ske. Courgette strimlerne blev stegt på panden med noget olivenolie, og der blev tilsat sesamfrø. Krydr ved bordet med salt og peber, som du bedst kan lide det.
Prøv vores sunde version af kyllinge boller i karry med blomkålsris og bulgur. Da vi er lidt på skrump her i familien, har vi i dag prøvet at lave en sundere opskrift af boller i karry. Ris er blevet erstattet af blomkålsris og lidt bulgur, og bollerne er lavet på kyllingefars som vi selv har hakket. Det smagte fantastisk, og er klart den bedste boller i karry jeg har smagt.
Det var egentlig ganske nemt at lave, men tager lidt tid og kræver lidt forberedelse.
Kyllingeboller
Jeg startede med at hakke kyllingen, derefter blendede jeg løg og hvidløg (nogle i familien kan kun lide løg når de er blendede) 🙂 og tilsatte lidt kyllingefond og rørte det i farsen. Jeg kørte et par oliven og en chili i gennem køkkenmaskinen sammen med kyllingerne. Dette var et eksperiment, men det endte med at smage rigtig godt det hele. 🙂 Der kom fint reven gulerod og salt og peber i farsen og det blev rørt godt rundt.
Du kan med fordel lave farsen et par timer før du skal bruge den, så den får tid til at trække lidt.
Blomkålsris
Imens farsen stod på køl rev jeg blomkålen på et rivejern. Jeg brugte den største side af de fire sider der er. Blomkålsrisen skal vi først bruge til sidst, da de kun skal have 1 minut i en si i kogende vand.
Sæt noget vand over til kogning, og lav så nogle kødboller i ca. samme størrelse. For at være sikker på at kyllingebollerne smager af nok, kan du hurtigt koge en og smage efter. Hvis ikke den smager af nok, er det jo hurtigt lige at tilføje lidt ekstra krydderier. 🙂 Jeg kogte dem i 10 min. og så var de færdige.
Karrysovs
Start med at smelte smør, når den bruser skal du tilsætte godt med karry. Rør rundt og lad karryen bruse op sammen med smøren. Når det “bruser” røre du mel i, og røre den ud med vandet som du koger bollerne i. Vi har forsøgt at holde sovsen så sund som mulig, og vi ville have brugt kokosmælk i, men glemte at købe det. Så i stedet brugte vi en 4% madlavnings fløde. Når sovsen er klar og smager af det den skal, tilsætter du fint revet gulerod og snittede forårsløg. De færdige kyllingeboller kommes i sovsen, og bliver varmet igennem.
Bulgur
Bulguren skal koge ca 15 min. alt efter hvad for nogen du køber. Sæt dem over så det passer med det andet. 🙂
Kan evt. serveres med lidt peanuts til. Go’ fornøjelse 🙂
Jeg har fået opskriften af en veninde som tit laver dem som en lille sund snack. Så det skulle selvfølgelig afprøves og både min datter og jeg var helt vilde med dem. Der er lidt mere bid i dem end havregrøds pandekagerne som du også finder på siden.
Start med at mose bananen med en gaffel., tilføj æg, vanilje sukker og kokos mel i en skål og vend bananen heri. Rør det hele godt sammen. Smelt smør på en pande og tilsæt evt lidt kokos olie kom 2-3 spsk. dej på panden og steg kokos banan pandekagerne i ca. 3 min på hver side. og vupti så de færdige.
Vi spiste pandekagerne med sirup…Lækkert!
Kokos olie kan være ret dyrt, men hvis i finder en orientalske butik kan man finde det til en bedre pris. Jeg købte denne kokosolie i en lille butik som hedder Eliksir som ligger i Aalborg.
De har også en webshop som kan besøges her
Det er jo januar, og årets nytårsforsæt om slankekuren er sparket i gang – så hvorfor ikke gøre det lidt lækkert?
Rodfrugter kan faktisk blive rigtig lækre – hvis de bare tilberedes på den rigtige måde – Det er jo ikke ligefrem fordi en pose blandet rodfrugter ligger og smiler til dig, når den ligger i grøntafdelingen hos din lokale købmand. 🙂
Start med at skrælle rodfrugterne og skær dem ud i firkantet stave der er ca. lige store.
Find en god stor frysepose og kom dem i den. Her kommer tricket så, bland 2 spsk honning godt op med 2 spsk. olivenolie, lidt salt samt peber og rør indtil det har en lignende masse (Det kan hjælpe lidt at tilsætte 1 spsk varmt vand så er det nemmere at blande) – Straks efter kommer du dette i posen til dine rodfrugter, får slået en knude på posen og herefter skal du ryste det hele indtil du kan se at alle rodfrugter er smurt godt ind i vores herlige marinade.
Rodfrugterne skal nu bare sættes i ovnen, i et fad, i ca. 40 minutter 180 grader så er de klar – De bliver rigtigt velsmagende og lige til at guffe i sig. 🙂
Ps. hjemme hos os plejer vi at i at lægge et par kinesiske hvidløg ved – De smager nemlig også super godt når de har været i ovnen – Husk at prik et par huller i dem før de ligges ved rodfrugterne da de ellers kan eksplodere – Og det klistre! 🙂
Lige en lidt nem og hurtig lækker salat 🙂
Skyld grønkålen godt inden brug.
Start med at hakke grønkålen meget fint, derefter river du conxorange æblerne ned i skålen til grønkålen.
Når det er gjort hakker du valnødderne fint og tilsætter dem.
Lidt citron saft, mayonnaise, sukker og creme fraise røres i grønkåls salaten, så det fordeles godt.
Smag den til så den får den ønskede smag. 🙂
Denne salat passer godt til det meste kød, især flæskesteg og svinekød 🙂
Du starter med at vaske rødbederne inden du koger dem i let saltede vand. De skal koge i ca. 35 min. og du skal bruge 1 spsk. salt til hver liter vand du bruger.
Når de er kogt færdige, hælder du det kogende vand fra, og gryden stilles straks under iskold vand. Ved denne lynnedkøling sprænges skallen på dem, og den de lige til at smutte. Når de er smuttet (skralden er taget af) skærer du dem i den tykkelse du kan lide dem.
Sukkeret og eddiken gives et opkog, og rødbederne tilsættes, hvor efter lagen skal bringes i kog igen og Atamon tilsættes. Herefter fyldes rødbederne med det samme på glas, som lukkes godt til med det samme. Efter de har stået ca. 10 dage, skulle de være klar til at spises.
Ønsker du en mere krydret version, kan du tilføje perleløg eller dild. Hvis du vælger at tilsætte dette, skal perleløgene eller dilden tages op efter 1 uge. Ellers kan smagen hurtig blive for kraftig.
Jeg ville en dag prøve at lave noget som jeg aldrig havde prøvet eller smagt før, og da det i forvejen var ret koldt uden for, og min kæreste lagde hjemme med feber og ondt i halsen, tænkte jeg det skulle være en suppe. Da vi begge er ret vilde med asparges, tænkte jeg at en asparges suppe kunne være sjovt at prøve, så det blev det.
Jeg brugte udelukkende grønne asparges, men man kan også bruge de hvide. Hvis du vælger at bruge de hvide, skal du huske at skrælle dem inden. Jeg knækkede enderne af de grønne asparges, ved at bukke dem, og der hvor de knækker naturligt, er det du skal bruge. (Altså enden med hovedet på) Vask dem godt inden brug. Efterlad evt. hovederne og lidt til, til at pynte suppen med.
Jeg hakkede løget fint, imens jeg havde sat noget olie/smør over varmen i en gryde. Når olien/smøren er varm, tilsættes løget og de snittede asparges og svitses et par minutter. (Det må ikke tage farve)
Bouillon eller fond tilsættes og gryden bringes i kog. Det skal simre indtil aspargesene er lige akkurat møre. ( Vær opmærksom på at hvis aspargesene koges for længe, kan det påvirke smagen) Da aspargesene var møre, blendede jeg resten af suppen godt.
Kom asparges suppen gennem en si, og smag efterfølgende til med salt, peber og fløde.
Imens suppen står og simre, damper du aspargeshovederne som du kommer i suppen lige inden du serverer den.
Hvis du gerne vil have din asparges suppe skal være tykkere, kan du evt. jævne suppen med lidt maizena. Det smager rigtig godt med noget groft brød til, eller hvad du nu lige er til. 🙂
Hvis du elsker fisk, som jeg selv, så skulle du tage at prøve disse fiskefrikadeller rørt sammen med persille. De smager super godt, og hvis der er nogen til overs, ville de smage rigtig godt på en rugbrød dagen efter 🙂
Hak fisken groft i en foodprocessor/blender, sammen med 1 tsk. salt samt lidt peber. Tilsæt ægget og rør godt. Kom den hakkede persille i og efterfølgende tilsættes der fløde, lidt af gangen imens der røres til farsen er lind. Når det er gjort, stiller du farsen til køling i 20-40 min. Hvis farsen er for fast kan du evt. justere den med lidt mere fløde.
I denne ret har jeg valgt at bruge persille i fiskefrikadellerne, fordi jeg syntes det giver en god smag. Du kan også med fordel (for de fleste) bruge løg, men da jeg desværre ikke er så meget for løg, er det sjældent jeg bruger det, selvom jeg ved det giver en fantastisk god smag 😉
Smelt smørret på en slip let-pande ved middel varme. Tag panden af varmen og form fiskefrikadellerne med en ske og læg dem på panden. Sæt panden tilbage på varmen og steg fiskefrikadellerne ved middel varme til de er gyldne. For at fiskefrikadellerne slipper skeen nemmere, er det en god ide at dyppe skeen i den smeltede smør, inden du former dine fiskefrikadeller 🙂
(Hvis du vil prøve en grovere og sundere udgave af fiskefrikadeller, skal du prøve at putte havregryn i farsen, det gør den grovere og mætter hurtigere. Du skal bruge ca. 2-3 spsk. havregryn hvis du vil prøve den endnu mere sunde udgave af fiskefrikadeller 😉
Grøntsager som er svitset på panden ville være super lækker til denne ret, og så evt. med en skive citron til.
Hvis du er en af dem der bare SKAL ha remoulade til dine fiskefrikadeller, kunne du jo evt. selv lave din remoulade. Det er nemt, og det eneste du skal gøre er at røre fire spsk. pickles-blanding sammen med 2 spsk. mayonnaise.