Ønsker du en anderledes kødsovs næste gang du laver spaghetti, så kan vi anbefale denne simple opskrift.Start med at forvarme ovnen til 200 grader.
Halvere dine tomater og rist dem i ovnen sammen med løg, hvidløg samt chilien, her valgte vi at bruge jalapeño. Når tomaterne har fået en brunlig overflade, så er det på tide at tage dem ud af ovnen. Blend løgene sammen med hvidløg og chilien. Tilføj herefter dine tomater en efter en.
Når du bager dine ingredienser fremhæver det smagen meget mere, hvilket efter vores mening giver en mere markant smag. Smag det efterfølgende til med salt og tilføj gerne friske koriander.
Thailandsk gryderet – Opskriften stammer fra Wokshop
Vi er fuldstændige vilde med wokshop hjemme ved os. Det er et must, at vi skal spise derinde når vi er i København. Specialt nr. 20 Phat Phrik Khing Gai er vi vilde med. De var så søde, at vise mig hvilken karry de brugte. Så nu har jeg selv været ved at lave min egen wokshop-ret hjemme i vores lille køkken – og det blev faktisk rigtig godt. Jeg måtte lige ned forbi en specialbutik først, da Thailandske bønner, auberginer, kaffir limeblade og friske peberkorn ikke lige er noget de har i Netto 🙂 Vi fandt en Thailandsk butik i Aalborg, dog havde de desværre ikke Thailandske friske peberkorn. Men det blev også godt uden.
Start med at svitse kylling på en pande i noget olie i et par minutter, så det blot får farve på alle kanter. Kom derefter rød karry paste i og røre det rundt sammen med kyllingen. Lad det stå og simre. Mens det simrer, skærer du bønner og auberginer – de skal også svitses på en pande med lidt olie i et par minutter.
Derefter kommer du bønner og auberginer (skåret i skiver) over til kyllingen og hælder kokosmælk over, kom til sidst kaffir limeblade i og lad retten stå og simre i ca. 5 min og smag til. Hvis den er for stærk så kom lidt mere kokosmælk i.
Hvis du er til mere power så kom lidt Cchili i, men pas på for den røde karry paste er rimelig stærk i sig selv. Husk det er et must at der kommer kaffir lime blade i da det giver en fantastisk smag. Spis retten sammen med ris og eventuelt et godt stykke brød.
Mine to brødre kom på besøg og de elsker indisk. så selvfølgelig måtte store søster diske op med deres livret. Jeg kalder det dansk indisk da jeg har taget udgangs punkt i indisk og tilføjet lidt dansk. Altså indisk på min egen måde.
Start med at skære løg og kål. kom kålen i gryden først og svits det ca. 1 min kom derefter løgene i og svits dem sammen med i yderligere i 1 -2 min.
Kom derefter flåede tomater, vand, hvidløgspure og ingefær pure i og kog det hele ca. 10 min eller til du synes løgene og kålen er møre. Imens skære du kylling i mundrette stykker. Krydre dem med gurkemeje, salt og Chayenne peber og svits kyllingen på en pande.
Derefter tager du gryden med flåede tomater af og tilføjer en håndfuld friske koriander. Derefter tager du en stavblender og blender det hele til der ikke er flere klumper i sovsen. Kom derefter kyllingen i tomatsaucen.
Krydre med garam masala, koriander, spiskummen og salt. Lad det hele stå og simre i ca. 1 time eller gerne mere. Smag det hele efter endnu en gang og se om der skal chili i retten.
Til slut kommer du 1 dl Cremefraiche i. Kog det lig op og servere det sammen med ris, nanbrød og græsk yoghurt med mynte i.
Kyllingefond:
Når du skal lave din egen fond, er det vigtigt du har en stor gryde, da det kommer til at fylde meget. Jeg startede med at klargøre alle de ingredienser som jeg skulle have i, det vil sige, løg, persille, timian kviste, hele peberkorn, kylling, bladselleri, gulerødder, laurbærblade og porrer.
Da ingredienserne var kommet i en stor gryde, tilsatte jeg vand, så alle ingredienserne var tildækket af vand. Bouillonen skal bringes let i kog, så den ender med at stå og simre. Bouillonen skal simre stille og roligt de næste 6-7 timer, men de første par timer skal der skummes fedt fra bouillonen ca hver 30 min. Ingredienserne skal hele tiden være dækket til med vand, så der skal tilføjes lidt vand hen af gangen. Smag suppen til et par gange under forløbet, så kan du jo altid nå at tilføje lidt ekstra hvis du mener det er nødvendigt 🙂
Da min fond var færdig, tog jeg alle ingredienserne fra, så det kun var fonden der var tilbage. (Brug evt. en si) Kyllingefonden blev sat til afkøling, så jeg bagefter kunne skumme fedtet fra.
Grøntsagerne og kyllingen blev sorteret fra hinanden, da jeg ville gemme kyllingen til at lave tarteletter af. Kyllingen havde en utrolig god smag da den havde kogt så længe, og sammen med grøntsagerne.
Denne kyllingefond er fryseegnet.
Kødboller:
Da jeg skulle lave kødbollerne valgte jeg at lave dem at kyllingekød.
Jeg startede med at hakke kyllingen, derefter blev der tilføjet æg, mel, et hakket/blendet løg, salt/peber og lidt hjemmelavet fond.
Det blev rørt godt sammen med en håndmixer og stillet på køl en halv times tid. Derefter satte jeg noget vand over til kogning, og jeg lavede en lille smagsprøve på kødbollerne. Bare lige for at se om smagen var den rigtige, eller om der skulle noget mere i. Hvis smagen er den rigtige kan du godt begynde at forme nogle små kugler med en teske, men pas på de ikke bliver for store, da de vokser når de kommer i den kogende vand. (Mine blev desværre lidt for store syntes jeg) De skal kun koge en 2-4 min. og så er de klar til at blive taget op igen med en hulske.
Husk at lave en smagsprøve, så bliver de lige som du gerne vil have dem 🙂
Melboller:
Da jeg skulle lave melbollerne, startede jeg med at smelte noget smør i en gryde sammen med noget vand, da det var smeltet og kogte let tilføjede jeg melen, som blev rørt godt ud, så det blev til en sammenhængende masse. Jeg tog gryden af varmen, så det kunne stå og køle lidt af. Da massen var afkølet, tilføjede jeg æggene, et af gangen og rørte det godt ud sammen med noget salt og peber.
Melbolledejen blev formet med en teske til små boller, men også her skal du være forsigtig med ikke at gøre dem for store, da de hæver noget i den kogende vand. Lad dem koge en 4-5 min.
Husk at lave en smagsprøve, så bliver de lige som du gerne vil have dem 🙂
Det er vigtigt at melbollerne især, ikke kommer op og koge rigtigt, da de vokser meget så, mine blev desværre lidt for store, men de smagte fantastisk 🙂
Start med at hakke løg, porrer og hvidløg, sæt over ved svag varme, og lad grøntsagerne sautere indtil de er bløde.
Kartoflerne og gulerødderne skæres i små fine tynde skiver (eller rives) og kommes i gryden.
Efter en 5 min. tilsætter du bouillon sammen med vand. De skåret tomater og tomatpuréen tilsættes, sammen med en finthakket chili.
Suppen skal simre i ca 20 min, og derefter tilsættes der mascarpone, lidt af gangen.
Suppen tages af varmen og blendes, til den har fået en cremet konsistens.
Smag tomatsuppen til med salt, peber og frisk oregano og basilikum.
I stedet for at blende suppen, kan du også lade den stå og simre ved svag varme, indtil alle grøntsager er udkogte.
Til Tomatsuppe med mascarpone serveres et lækkert stykke brød
Hvis du vil prøve at lave en rigtig lækker tomat sauce, skulle du prøve denne. Den er langt den bedste tomat sauce jeg nogensinde har prøvet. Ikke mindst med det er lidt ekstra lækkert, når man selv har lavet den, men det smager altså også meget bedre 😉 Resultatet skulle gerne ende ud i, at du har en tyk, lidt cremet tomat sauce, som bare smager vildt godt. Den er helt perfekt til pasta, kødboller, grillet kød og evt. noget hjemmebagt brød.
Du starter med at hakke gulerod, selleri, hvidløg og løg i mindre stykker, så de alle har nogenlunde samme størrelse/tykkelse.
Til at starte med kom jeg tomaterne i gryden, og bragte det i kog, men for at være sikker på at der ikke var noget “skind” tilbage fra tomaterne bagefter, valgte jeg at tage tomaterne i blenderen, sammen med løgene.
Derefter kommes tomater og løg i en stor gryde, og bringes i kog. Gulerod, selleri, basilikumblade, persille og hvidløgene tilsættes. Tilsæt noget jomfruolivenolie. Lad det stå og og simre 1 time til halvanden, eller indtil det er tyk og cremet. Husk at rør jævnligt i saucen. 10-15 min. inden tomat saucen er ved at være færdig, tilsætter du 2 spsk. smør.
Personligt vælger jeg altid at “blende” løgene, hvis der skal løg i noget af mit mad. Jeg elsker smagen af løg, men er ikke så vilde med dem, hvis der skulle være stykker af dem. I denne ret har jeg valgt at blende løgene og tomaterne, inden de kom i gryden.
Denne tomatsauce er rigtig lækker til italienske kødboller, prøv den opskrift her.
Prøv denne nemme og lækre sammenkogte ret med vilde ris. Den har en rigtig god smag, og hvis man har børn, ville den sikkert være et hit 😉
Start med at sætte de vilde ris over, da de skal have lidt tid, og efterfølgende trække lidt. Når du har gjort det, bruner du kød og bacon på panden, som inden da er skåret i fine små skiver. Når det er brunet, tilsætter du champignon, rød peber og forårsløg (vent lidt med majs til der er lavet en sovs) Drys med salt og peber.
Når det har stegt et par minutter, tilsætter du madlavnings fløde, og lader det koge op. Majs kommes ved.
Det burde ikke være nødvendigt at tilsætte nogen bouillon her, da kødet og baconen giver masser af smag i sig selv. Men hvis ikke du syntes det er nok, så tilsæt en klar bouillon 🙂
Start med at Brune bacon i en gryde og derefter læg dem tilside. Brun kødet og løgene i samme gryde med lidt fedt stof. Kom baconen tilbage i gryden og tilføj paprika, salt, peber og timian. Kom hvidvin over kødet så det lige dækker ingredienserne. Tilføj laurbærblade og bouillonterning til retten.
Lad det simre i 1 1/2 times tid ved svag varme. Rens svampene og skær dem i stykker, tilføj dem i gryden sammen med fløden og lad retten simre i yderligere 1/2 time eller til kødet er mørt og falder fra hinanden.
Retten kan nydes med ris, brød eller kartofler. Vi valgte at lave kartoffelmos til retten, det passer rigtig godt sammen.
Hvis du vil prøve en af vores andre gryderetter så prøv vores afrikanske gryderet her
Læg kødet i en skål og tilsæt salt og hvidvinseddike eller rødvinseddike stil det til side. Varm olien op i gryde tilsæt kanel, kardemomme og neliker og svits i 1 min.
Tilsæt løg, gulerøder og chile og svits det yderligere, sørg for at løgene ikke bliver brune. Herefter tilsætter du ingefør, hvidløg ( presset ) spidskommen og gurkemeje og skru lidt op for varmen og derefter tilføjer du tomaterne og vandet. Kog retten op.
Tilsæt kødet i gryden og læg låg på gryden og kog i ca. 50 min ved svag varme indtil kødet er mørt. Smag retten til med salt, cayennepeber og gram masala. Jeg brugte 2 tsk garam masala. Retten er herefter klar.
Tips: Vi lod retten stå i ca. 90 min før vi serverede retten. Vi spiste retten sammen med ris og nan brød. Det var utroligt lækkert og mørt og kødet smagte slet ikke som lam, som man kunne forstille sig.
Obs: Vil anbefale at kødet frisk da det smager meget bedre. Vi købte vores hos den lokale slagter.
Varm olien op og svits løgen i ca et minut. Tilsæt currypastaen steg i 1-2 min. Tilsæt kokosmælk, græsk youghurt og bouillon samt kaffirlimeblade og citrongræs og lad det småkoge i et par minuttter.
Tilsæt kylling og bring det langsomt i kog, lad det småkoge i ca 10 minutter, til kyllingen er mør. Rør fiskesauce, soja og sukker lad det koge ydeligere i 2 min. Tilsæt jordnødder og agurk og kog vidre i 30 sek. og savere straks, da agurken kan blive blød.
Tips : Nogle svitesede grøntsager evet bønner ville være godt her i. Vi spistede retten med bulgur synes måske ris er bedre.
Vi valgte at bruge grøn karrypasta som gjorde retten lidt stærk, hvis man ønkser retten skal være lidt mere mild, kan der anbefales lidt mere kokusmæl eller mindre karrypasta. Prøv endelig retten med rød karrypasta, det er noget vi har tænkt os at gøre næste gang. Hvis du ikke kan finde en grøn/rød karrypasta så vil jeg anbefale dig at købe det herinde